Tarvikkeet pidemmälle pyöräretkelle

Laukut ja yleiset tarvikkeet
Palelen herkästi, joten en pärjää ohuella kesämakuupussilla. Tästäjohtuen makuupussi vie tilaa sen verran paljon, että laitan sen erilliseen isoon 20 litran kuivasäkkiin, jonne saatan laittaa lisäksi yöpymisvaatteet. Tällöin laukkujen tila säästyy muulle tarvittavalle.
Minulla on pari ohjaustankoon kiinnitettävää pussukkaa, jotka on tarkoitettu alunperin juomapullolle. Itse kuljetan näissä pussukoissa kuitenin pientä purtavaa, sekä ruokatermosta. Myös puhelimen saa näppärästi käden ulottuville pussukkaan kuivalla säällä. Sateella siirrän puhelimen vedenpitävään etulaukkuun. Myös kartat kulkevat mukana vedenpitävässä karttakotelossa etulaukun päällä, jolloin voin tarvittaessa seurata reittiä myös ajon aikana.
Toilettilaukkuna käytän Vauden rullattavaa laukkua jonka saa halutessaan hakasesta roikkumaan. Tämä helpottaa tavaroiden organisointia, eikä laukkua tarvitse laskea lattialle tai muulle tasolle.
Tarkempi listaus näistä tarvikkeista alapuolella olevasta napista.
Leiriytyminen
Kahden retkeillessä käärimme yöksi laukut ja pyörät tarpin sisään. Tarppi suojaa sateelta ja kosteudelta, mutta toimii myös näkösuojana ja ns. henkisenä esteenä varkaiden varalle leirintäalueilla. Tarpeen vaatiessa tarpin saa viritettyä myös lisäsuojaksi teltan päälle, esimerkiksi sateisella säällä.
Makuualustan alla käytän lisäeristeenä avaruuspeitettä/alustaa. Yöllä on ikävä herätä viluun.
Retkityynyä en kuljeta mukana erikseen vaan käytän tähän tarkoitukseen makuualustan suojapussukkaa, jonka sisään on tungettu sopiva määrä vaatteita. Tällöin säästyn yhdeltä "turhalta" mukana kuljetettavalta tavaralta.
Tarvikelista löytyy alapuolen painikkeen takaa.
Huolto ja ensiapu
Sama koskee myös muita ennalta-arvaamattomia tilanteita kuten päänsärkyä tai loukkaantumista, esimerkiksi pyörällä kaatumista. Myös ensiapulaukun sisällön pitää olla ajan tasalla.
Lista tarvikkeista löytyy alapuolen painikkeesta.
Vaatetus
Mukaan lähtevät ja päälle puettavat vaatteet pitää suunnitella tarkasti, jotta vaatteet olisivat mahdollisimman monikäyttöisiä ja kerrospukeutumista pystyy tarvittaessa hyödyntämään. Vaatteiden tulee myös soveltua pyöräilyyn. Yhtään turhaa vaatekappaletta en halua mukanani kuskata.
Perusvaatteinani mukaan lähtee kahdet pehmustetut pyöräilyshortsit. Takamus kiittää pehmusteista siinä vaiheessa kun matka jatkuu riittävän pitkään. Klossilliset pyöräilykengät ovat myös ihan ehdottomat. Käytän retkeillessä maastopyöräilykenkiä, sillä niissä klossit ovat kengän "sisässä" niin, että niillä on myös tarvittaessa hyvä kävellä maastossa.
Matkan aikana voi tulla eteen monenlaista sääolosuhdetta, joten pitää varautua niin helteeseen, vesisateeseen kuin kylmäänkin keliin. Tällöin kerrospukeutuminen on hyvä vaihtoehto, ja päälle voi lisätä vaatetta sitä mukaa kun keli kylmenee. Puff-huiveja otan mukaan kaksi kappaletta, toisen voi laittaa tarvittaessa suojaamaan päätä, toisen kaulaa. Huivia voi käyttää myös kylmällä kelillä nukkuessa päähineenä.
Sadekelillä on hyvä olla tietenkin sadetakki ja -housut, mutta näiden lisäksi tarvitaan varusteita suojaamaan myös jalkoja (kenkien suojukset), sekä päätä (kypärän suojus, vesi tulee nopeasti läpi kypärän raoista), mutta kannattaa panostaa myös vedenkestäviin hanskoihin. Ajaminen märin käsin vilustuttaa nopeasti, joten Itse käytän neopreeni-pilkkihanskoja, jotka ovat varmasti lämpimät ja vedenpitävät.
Tarkempi listaus vaatteista löytyy alla olevasta painikkeesta.
Ruokailu
Ruokailun pyrin suunnittelemaan niin, että kunnon lämpimän ruuan pääsee syömään mahdollisuuksien mukaan ravintolaan, grillille tai huoltoasemalle. Tämä on myös omiin eväisiin nähden mukavaa vaihtelua.
Naposteltavaa ja ruokaa kulkee kuitenkin aina mukana, sillä aina ei ravintoloita eteen osu. Toki tulee myös edullisemmaksi syödä omia eväitä. Energiaa kuluu polkiessa reilusti, joten on muistettava syödä jotain vähintään tunnin välein, jottei verensokeri pääse laskemaan liikaa. Esimerkiksi suklaa, energiapatukat, myslipatukat ja karkit on hyvä energialisä.
Vettä kulkee mukana aina kahden juomapullon verran, sekä lisäksi tarvittaessa ruuanlaittoon käytettävä vesi omassa vedenkantokassissaan. Toiseen juomapulloon laitan urheilujuoma-poretabletin sekä lisäksi jaksamisjuomajauhetta lisää suoloja tuomaan. Vettä saa hyvin täydennettyä pulloihin Suomen luonnosta ja jos puhtaus yhtään epäilyttää, kulkee mukana myös vedenpuhdistustabletteja.
Mukana kuljetan kaasukeittimen lisäksi risukeitintä, jota käytän sopivissa olosuhteissa kaasua säästääkseni.
Tarkempi lista tärkeimmistä ruokatarvikkeista löytyy alapuolen painikkeen takaa.
Henkilökohtaiset tarvikkeet
Tehokas varavirtapankki on pitkällä reissulla ehdoton, näin ei tarvitse huolehtia virran riittävyydestä jatkuvasti. Riittää kun varavirtapankin saa täytettyä muutaman päivän (ellei jopa vain viikon) välein ja tämä hoituu näppärästi esimerkiksi leirintäalueella.
Juoksukelloa käytän reitin tallentamiseen. Samalla saan kätevästi mitattua mm. päivän aikana kulutetut kalorit ja näen tarkemman analyysin kun synkronoin kellon puhelimen sovellukseen.
Arvokkaammat tavarat, rahat ja elektroniikan kuljetan etulaukussa, jonka otan mukaani aina kun poistun pyörän luota.
Minulla on atooppinen iho, joten sen vuoksi minun on pidettävä matkassa aina kosteusvoidetta sekä kortisonivoidetta. Iho asettaa siis omat haasteensa ja mukana joutuu tämän vuoksi kuljettamaan sellaisia tarvikkeita joita ei jokaisen välttämättä tarvitse lainkaan mukanaan pitää.
Tarkemman listauksen pääset katsomaan alta.